Augusztus 20. ünnep

Augusztus 20-a az államalapítás, és államalapító Szent István király emlékünnepe, Magyarország nemzeti ünnepe. A magyar katolikus egyház egyik főünnepe, Magyarország fővédőszentje tiszteletére.

1083. augusztus 20-án Szent László király, Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap emeltette oltárra I. István király maradványait nyughelyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában, ami a szentté avatást jelentette. 1771-ben Mária Terézia minősítette országos ünneppé Szent István napját, és Budára hozatta a Szent Jobbot. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után már nem engedélyezték a első király ünneplését, de 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá nyílvánította augusztus 20-át. Az 1938. évi székesfehérvári országgyűlés iktatta törvénybe a nemzeti ünnepet és Szent István emlékét. Az ünnep folyamatosan kibővült tisztavatással, ünnepélyes őrségváltással, a néphagyományok ápolásával, és 1927 óta minden évben tűzijátékkal is. A második világháború alatt a tűzijáték nem került megrendezésre, majd 1954-ben átkerült augusztus 20-ról április 4-re, a helyszín is megváltozott a Citadellára. Az 1956-os forradalom után betiltották a különböző pirotechnikai eszköz használatát így a tűzijáték is megszűnt, 1966-tól indult el ismét. 1989-től vált újra lehetővé a Szent Jobb-körmenet megtartása a Szent István-bazilikánál.1991-ben a rendszerváltás után, az Országgyűlés kiemelve a nemzeti ünnepek közül állami ünneppé tette.

Az államalapítás ünnepe alkalmából minden évben átadják az állami kitüntetéseket, díjakat. Ezek a Magyar Szent István-rend, Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, Magyar Érdemrend középkeresztje, Magyar Érdemrend tisztikeresztje, Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Bronz Érdemkereszt, ezenkívűl átadják a Bessenyei György, a Népműveszet Ifjú Mestere, Móra Ferenc, Pauler-Gyula, Szinnyei József, Liszt Ferenc és József Attila díjakat is.

Budapest
A hivatalos ünneplés Budapesten, a Kossuth téren Magyarország zászlajának felvonásával és a tisztavatással kezdődik, majd megnyitják az Országház kupolacsarnokát, ahol az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát. Budán kerül megrendezésre a mesterségek ünnepe és itt mutatják be Magyarország tortáját, mely egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hanem egész évben bárki meg tudja kóstolni az ország különböző cukrászdáiban. Kísérő rendezvény a Magyar Ízek Utcája, ahol válogatott, minőségi magyar alapanyagokból készült élemiszereket, italokat mutatnak be. Délután aratómenetet tartanak, az új kenyér megáldásával. A Szent Jobb-körmeneten részt vesznek a közjogi méltóságok és az állami tisztségviselők, az ereklyét a Honvéd Koronaőrség viszi, a rendezvény a hívők tisztelgése Magyarország fővédőszentje előtt. Az ünnepnapot az esti tűzijáték zárja, melyet legjobban a Lánchíd és az Erzsébet híd közti rakpartokon lehet élvezni, általában 21 órakor keződik és a zenei aláfestés sem maradhat el. 2004-2009-ig kapcsolódott a Red Bull Air Race repülőverseny a rendezvénysorozathoz. 2002 .augusztus 18–19-én a tetőző árvíz miatt a légi parádét egy héttel elhalasztották, a tűzijáték augusztus 31-én került megrendezésre. A 2006. augusztus 20-i hatalmas, emberéleteket is követelő vihar óta fokozottabban ügyelnek a tüzijáték alatt mindenki testi épségére, és ha az időjárási előrejelzés nem megfelelő akár el is maradhat. Ami 2013-ban be is következett az erős szél miatt több városban nem tartották meg az ünnepi tüziátékot. Hivatalos oldal

Székesfehérvár
Székesfehérváron Királyi Napokat tartanak, Koronázási Ünnepi Játékokkal, ahol pompás Koronázási szertartásjátékkal idézik meg az itt megkoronázott királyokat. A Királyi Napok kiemelkedő eseménye még a Nemzetközi Néptánc-fesztivál, tüzijátékkal és a Musica Sacra komolyzenei koncerttel ér véget a rendezvény.


Esztergom
Esztergomban Szent István-napi zenei fesztivált rendeznek tüzijátékkel egybekötve, melyen népszerű zenekarok, énekesek, előadók széles palettája biztosítja a szórakozási lehetőséget a kulturális programok mellett.


Szentendre
Szentendrén 2017-ben Cifra Hétvége címmel lesznek az augusztus 20-i programok megrendezve, 2016-ban Állati hétvégével várták a kicsiket és nagyokat a skanzenben, melyen belül állatos felfedező útvonal is várta közönséget, ahol kutyákkal, lovakkal, mangalicával, rackával, galambokkal, tyúkokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Állati hétvége

Debrecen
Debrecenben 1966 óta rendezik meg a Virágkarnevált aug. 20-án, mely Európában egyedülállónak számít. A felvonulás 8 órakor kezdődik, a Petőfi tértől a város fő utcáján át, a nagytemplom előtt a Nagyerdei Stadionba vonul a virágokkal feldíszített kocsisor. A kocsikat hazai és külföldi táncosok, zenekarok, zászlódobálók, és mazsorettek kísérik végig a Megyeházától a Debreceni Egyetemig. Tüzijátékkal és utcabállal zárul az esemény az Egyetem téren.


Orosháza-Gyopárosfürdő
Orosházán Európai Kenyérünnepet tartanak mely az Orosháza-Gyopárosfürdői Gyógy-, Park- és Élményfürdő területén kerül megrendezésre minden évben. Az orosházi kenyér sikere a múlt század elejére tekint vissza amikor egy orosházi pékmester a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. A Kenyérünnep Szépe szépségkirálynő választást is ez az ünnep keretében rendezik meg. A "Pékek utcájában" megkóstolhatunk számtalan sütőipari különlegességet is. A koncerteken kívűl gyerekprogramokat is élvezhetnek az odalátogatók, majd a Gyopárosi-tó feletti tüzijátékkal zárul a nap.


Szeged
Szegeden 2015 óta kerül megrendezésre a Rakpartfeszt-Kézműves Sörünnep a Huszár Mátyás rakparton, ahol megszámolhatták a Wellhello együttessel, hogy hány szerelmet bír még el a rakpart? Majd a koncert végén Apu jött és "megvette a várost". 2013-ban augusztus 20-a egyben a SZIN nulladik napja is volt belépőjegy nélkül élvezhették a koncerteket a Partfürdőn az érdeklődők, ahol többek között az EDDA együttes is fellépett. A Szegedi Szabadtéri Játékokon az István a király rockoperát mutatták be. Sajnos ebben az évben a nagy erejű szél miatt a tüzijáték elmaradt. 2014-ben a Széchenyi téren voltak az augusztus 20-i programok, a tüzijátékot a városháza udvaráról lőtték fel. 2015-ben előszőr görögtűz folyt le a Belvárosi hídról és emellett 2016-ban a Szeged szót írták ki a tűzijátékbombákból a Tisza fölé. Ezt történt Szegeden


Ópusztaszer
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparban Szent István-napot tartanak évi rendszerességgel. Az Árpád-emlékmű előtti téren közéleti személyiségek, ismert előadóművészek közreműködésével emlékeznek meg államalapító uralkodónkról. Ilyenkor általában ingyen lehet megtekinteni a Feszty-körképet.


Miskolc
Miskolcon a Szent István téren tartják a megemlékezést és a koszorúzást, majd kenyérszentelés és kenyéráldás következik. Este tüzijáték zárja a napot.


Siófok
Bor és Kenyér Ünnepe Siófokon, a Balaton partján, 2014 óta. A Rózsakertben tartandó rendezvényen kenyérszentelést valamint Siófok Város Borának kiválasztása is megtörténik. Itt is számos koncertet és az esti tüzijátékot is megcsodálhatják az idelátogatók.


Balatonfüred
Balatonfüreden a Borhetek rendezvény látható 1932 óta, augusztus 13- szeptember 3-ig a Tagore sétányon.


Fonyód
Fonyódon a Szent István napok a Fonyódi Kikötőben, a Vigadó téren, koncertekkel, néptáncbemutatóval és tüzijátékkal kerül megrendezésre.


Balatonlelle
Balatonlellén szintén Szent István napok a rendezvény neve a Móló sétányon, koncertekkel, tüzijátékkal.


Balatonboglár
Balatonboglár ad otthon a minden évben megrendezésre kerülő Boglári Szüreti Fesztiválnak. A fesztiválon a Balatonboglári Borvidék borait kóstolhatják meg, számtalan koncert, kézműves és kirakodóvásár, szüreti felvonulás, lézershow és tüzijáték színesiti a programkavalkádot.


Balatonföldvár
A Balatoni H.E.K.K. Fesztivál Balatonföldváron várja az érdeklődőket, a 7 napos rendezvény célja, hogy megismertesse és megkedveltesse mindenkivel a balatoni halakat és a belőlük készíthető ételeket. Itt is tartanak ünnepi megemlékezést és megáldják új kenyeret és a bort, koncertek, tüzijáték is látható, hallható.


Badacsony
Badacsonyi Fényvarázs és ünnepi megemlékezést várja az idelátogatókat, az ország egyik legpompásabb vitorlás felvonulását is itt tekinthetjük meg. A mólón zenei programok és este zenés tüzijátékkal fejeződik be az ünnepség.


Keszthely
Szent István napok Keszthelyen, koncertekkel, tüzijátékkal egybekötve.


Kecskemét
Kecskeméten a Hírös 7 Fesztivál keretein belül kerül megünneplésre az államalapítás. Az eseményt előszőr 1934-ben rendezték meg, a koncerteken, tüzijátékon kívűl babakocsis felvonulás, pékségverseny, rózsa- és virágkiállítás, süteménysütő-verseny, kertészeti és élelmiszeripari kiállítás színesíti a programokat.


Zalakaros
Zalakaroson a Gyógyfürdő téren Szent István napokat tartanak, kirakodóvásárral, tüzijátékkal, koncertekkel. ok

Pécs
Pécsett "Magyarok Kenyere Ünnepe" program látható, amely 2011-ben indult és melynek keretében az ország összes megyéjéből, megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott és összegyűjtött búzát összeöntik és megőrlik. Az elkészített lisztből kenyér készül amelyet rászorulók kapnak meg. A program a Séta téren kerül megrendezésre, 2016-ban a Dóm téren Csaba királyfi, székely nemzeti rockoperát láthatta a közönség. Ilyenkor rendezik meg immáron öt éve a Szamárfül Családi fesztivált is.


Sopron
"Soproni Piknik a Várkerületen", 2016-ban először ezzel a cimmel bonylították le Sopronban az aug. 20-i programokat, ekkor tüzijáték nem volt. 2015-ben Ünnepi programsorozat néven a Páneurópai Piknik 26. évfordulója és az államalapítás ünnepe alkalmából került megrendezésre.


Győr
Győrőtt Marcalvárosban a Cirkusz téren kerül megrendezésre az augusztus 20-i ünnep, koncertekkel, vidámparkkal. Huszadika

Mosonmagyaróvár
Szent István Napok Nyári fesztivál, Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválja Mosonmagyaróváron. Mesterségek utcája, hangszerkiállítás, szigetközi halászlé, koncertek, táncház, tüzijáték várja az idelátogatókat.


Nagymaros
Szent István Napi Borünnep Nagymaros Főterén, koncertek, tüziáték szórakoztatja a nézőket. A Borutcán végigsétálva híres borvidékek borászatának borait lehet megkóstolni.


Szigetmonostor
Szigetmonostoron a Szent István napok kereteiben belül "Az Év lecsója" címmel rendezik meg a lecsófőző versenyt a horányi Piac téren csapatépítő és csapaterősítő célzattal. Ezen kívűl kenyérsütés, kézműves vásár és zenei programok várják a közönséget.


Poroszló
Szent Istán Napi Programok Lampionos csónakfelvonulással a Tisza-tónál. Este a vízi karnevált is megcsodálhatta a közönség. Majd koncertek és tüzijáték zárta le a napot.


Pannonhalma
Szent István Ünnepe a Pannonhalmi Főapátságban, ahol Kolostori Ízek Vására, Orgonahangverseny várta a publikumot.


Velence
Velence Város Születésnapja és Szent István Ünnep című programok a a Velence Korzón.


Tisztafüred
Tiszafüreden az Államalapítás és Szent István Ünnepén a Szervusz Tisza-tó rendezvény keretében kiválasztják a Tisza királynőjét, majd koncertek és tüzijáték.


Szekszárd
2017-ben Szekszárdon Szent István Napon, Lajkó Félix koncertjét láthatják a Béla kitály téren, aki páratlan hegedűjátékával ejti ámulatba a nagyérdeműt.


Eger
Egerben 2016-ban, az Államalapítás Ünnepén nyílt meg a Magyar Királyi Légierő relikviáit tartalmazó kiállítás. Este az Egri Szimfonikus zenekar koncerte kápráztatta el a nézőket, majd tüzijáték kövezkezett. 2017-ben Pezsgős Tüzijáték lesz az Egri Várban.


Hollókő
Hollókőn a Szent István Napi Várjátékok a középkorba repít vissza.


Nyíregyháza
Nyíregyházán a Kossuth téren került megrendezésre az Államalapító Szent István tiszteletére rendezett városi ünnepség. Ahol megszentelték az új kenyeret, táncegyüttesek léptek fel és este tüzijáték zárta a napot. Az Új kenyér ünnepét a Sóstói Múzeumfaluban tartották.


Nyírpazony
Nyírpazonyi Új Kenyér Fesztivál címmel rendeztek ünnepséget ahol megtörtént a „Nyírpazonyért Emlékplakett” átadása, a „Tiszta udvar rendes ház” díjazottjai is megkapták jutalmukat. A gyerekeket a Vidám Manók szórakoztatták, gyermekszépségversenyen és rajzversenyen is részt vehettek a kicsik. A koncertek és a tüzijáték mellett az Állatbarát Alapítványnak gyűjtöttek adományokat.


Szenna
Kenyér Ünnepe a Szennai skanzenben, itt a gabona feldolgozásának menetével lehet megismerkedni, majd ki is próbálhatják, és elkészíthetik a saját kenyerüket is.


Szolnok
Szolnokon vízi és légiparádét tartanak a Tisza-parton koncertekkel, tüzijátékkal.


Gyula
Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja Gyulán Hazai és külföldi néptánccsoportok fellépése, a Gyulai várban is színes programokkal várják az érdeklődőket minden évben.


Hódmezővásárhely
Bor és Pálinkafesztivállal ünnepelte Hódmezővásárhely Szent István Király Ünnepét a Kossuth téren, koncertekkel, tüzijátékkal.


Vonyarcvarshegy
Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál Vonyarcvarshegyen, Kézművesek Utcájával, zamatos borokkal, koncertekkel, tüzijátékkal.


Ócsa
Kaláka Nap-Új kenyér Ünnep Ócsán Ezen a rendezvényen kenyérlángost kóstolhatnak, ezenkívül kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az odalátogatók.


Veszprém
A veszprémi augusztus 20-i ünnepi programokon folklórest, a Szaléziánumban kézműves foglalkozások, Mindennapi kenyerünket című kiállítás a Bakonyi Házban, új kenyér szentelés, koncertek, tüzijáték és utcabál várja a közönséget.


Kaposvár
Kaposváron kenyérszenteléssel, koszorúzással, sportprogramokkal, koncertekkel és tüzijátékkal ünneplik az államalapítást.


Szombathely
Szombathelyen városi megemlékezéssel, kézműves foglakozásokkal, játékokkal, új kenyér sütéssel és megosztással, kiállítással, koncerttel várják az ünnepre a közönséget.


Békéscsaba
Államalapító Szent István Ünnepe Békéscsabán címmel kenyérszentelés, gyerekműsorok, tortakostoló, koncertek és este a tüzijáték tekinthető meg.


Dunaföldvár
Szent István Nap Országos Halászléfőző versennyel, koncertekkel, tüzijátékkal.


Jászberény
Ünnepi rendezvénysor államalapító Szent István tiszteletére Jászberény Főterén és a Szentháromság téren. Kirakodóvásárral, családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel, tüzijátékkal és utcabállal ünneplik augusztus 20-át Jászberényben.


Kiskőrös
Kiskőrösön kenyérszentelés, boráldás, a Szózat közös eléneklése az ünnepi program.


Kiskunfélegyháza
Félegyházi Napok címmel kerülnek megrendezésre az augusztus 20-i programok, ahol megszentelik és felszelik az új kenyeret, íjászat, kiállítások, tűzzsonglőrök, tőbbfajta koncert és tüzijáték is látható.


Lajosmizse
Lajosmizsei Napok és Testvérvárosi találkozó


Makó
Szent István napi forgatag címmel 3 napos rendezvény várja Makón az odalátogatókat, táncegyüttesek fellépése, kirakodóvásár, körmenet, koncertek és tüzijáték is lesz.


Mindszent
Mindszenten triatlon és sportfesztivál szerepel az első helyen a programok között, de koncertek és tüzijáték is látható.


Pápa
Államalapító Szent István Ünnepe Pápán, az Erzsébet ligetben.


Salgótarján
Államalapító Szent István Ünnepe Salgótarjában a Szent István és a Fő téren. A programban kenyérszegés, operettelőadás, Losonc-Salgótarján Maraton Futóverseny, koncertek és tüzijáták szerepel.


Szigetvár
Augusztus 20-i ünnepség Szigetváron kenyérszenteléssel, musical, operettelőadással és Party Show-val.


Tatabánya
Szent István Napok Tatabányán-Felsőgallán kenyérszentelés, koszorúzás majd kenyérszegés. A Csónakázó-tónál bajvívás, felvonulás, íjász bemutató, hagyományőrzők fáklyás felvonulása és sámándobolás, koncertek majd tüzijáték várja az érdeklődőket.


Tokaj
Augusztus 20-i városi program Tokajon a Kossuth-téren. A Világörökségi Bormúzeumban kiállításmegnyitó és népviseleti bemutató. Kenyérszentelés, operettműsor, slágerfolyam, tüzijáték és a nap végén retrobuli a Fő-téren az ünnepi program.


Vasvár
Szent István Ünnepe Vasváron, ünnepi beszéd és koncert a Nagy Gáspár Kulturális Központban, modellező verseny a Csónakázó tavon, majd a Dísz téren ismét koncerttel zárul az ünnep.


Visegrád
Szentmise és kenyérszentelés a Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébániatemplomban, majd a Rendezvénytéren egy ismert zenés komédiát láthatott a közönség.


Zalaegerszeg
Zalaegerszegen Kenyérfesztivál kerül megrendezésre, helyszíne a Göcseji Falumúzeum, mely 1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. Itt megszegik a Magyarok kenyerét, majd egy különleges programban a hőlégballonozásban is lehet részük az odalátógatóknak.


Bogács
Ünnepi Programok Bogácson a Rendezvényparkban, koncertekkel, tüzijátékkal.Csongrád
A csongrádi borfesztivál keretein belül ünneplik az augusztus 20-át a csongrádiak. A borok mellett más gasztronómiai inyencségek is terítékre kerülnek. Rengeteg koncert, kenyérszentelés, félmaraton, kézműves foglalkozások is a program részét képezik.


Külföld
Az Egyesült Államokban is több helyen rendeznek Szent István-napi pikniket. Felvidéken kirakodóvásárral, kenyérszenteléssel, koncertekkel, Erdélyben őrtüzek gyújtásával, ökumenikus zarándoklattal, néptánctalálkozóval ünnepelnek.
Adatvédelem | Ünnepnapok | Évszámok