Anyák napja 2021

Május első vasárnapja Anyák napja. Az édesanyákat köszöntjük ezen a napon, melyen az anyaságról emlékezünk meg.

2021-ben az anyák napját ezen a napon tartjuk Magyarországon:
Május 2.

Ezen a napon gyerekek és felnőttek virágcsokorral ajándékozzák meg az anyukákat, ezzel kifejezve azt a tengernyi jóságot, önzetlen szeretetet, türelmes gondoskodást, amit szavakkal alig lehet kifejezni. Noha egy ilyen nap van egy évben, de ne feledjük, az év minden napja is kevés hálánk kifejezésére.


Ebből az alkalomból a bölcsödékben, óvodákban és iskolákban kedves kis műsorral köszöntik fel a gyerekek az édesanyákat, illetve a nagymamákat.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, melyet minden országban más és más napokon ünnepelnek.
Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, majd Anna Marie Jarvis volt az, aki 1914-re elérte, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák és, hogy az ünnepet május második vasárnapján tartsák, elhunyt édesanyja emlékére.


Magyarországon első alkalommal 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta. 1928-ban miniszteri rendelet alapján a hivatalos iskolai ünnepélyek közé tették az Anyák napját. Mozgó ünnepünk, melyet a május hónap első vasárnapján tartunk. A legtöbb országban tavasszal és májusban ünneplik, többnyire a hónap második vasárnapján. Akadnak viszont olyan országok, ahol az év vége felé tartják, mint páldául Argentínában, ahol október harmadik vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Panamában pedig december 8-án.


Milyen ajándékkal kedveskedjünk az anyukáknak?
Legnépszerűbb ajándék erre az alkalomra a virág, valalmint a saját készítésű rajz vagy egyéb alkotás. A virágok közül a leginkább alkalomra illő az Orgona, Gyönygvirág, Margaréta, Tulipán, Bazsarózsa, Kála. Természetesen az is fontos, hogy olyan virágot válasszunk, amit szeret, ami biztos örömet szerez neki.

A csokor készülhet édes szájú anyukáknak bon-bonból vagy azzal kiegészítve is. Saját készítésű tárgy lehet például nyaklánc, karkötő, virágos virágcserép, ékszertartó doboz. Adhatunk egy könyvet idézetekkel, bölcsességekkel, családi fotót képkeretben vagy egy fotóalbumot olyan családi fotókkal, melyben az édesanyával együtt szerepel a köszöntő gyermek. Ötletes ajándék egy olyan kis kuponfüzet, melyen segítség kuponok vannak és ezeket anyu beválthatja a gyermekénél. (mosogatás, ruha teregetés, porszívózás, stb...) Nagyobb gyerekek, vagy felnőttek készíthetnek zenés videót, amiben egy oda illő zene alatt jelennek meg a képek.

Mikor ünneplik más országokban az anyák napját?
Február második vasárnapja: Norvégia
Május első vasárnapja: Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolorsz, Szerbia
Május második vasárnapja: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Németország, Olaszország, Szlovákia, Svájc, Ukrajna
Május utolsó vasárnapja: Franciaorsz, Svédország
Június második vasárnapja: Luxemburg
November utolsó vasárnapja: Oroszország

Grúzia: március 3.
Bulgária: március 8.
Szlovénia: március 25.
Lengyelország: május 26.Az anyukákat az alábbi szavakkal szokták becézni: Anyuci, anyuka, anyu, édesanya, éccsanya, családanya, anuci, muter, mami, mama, anyus, anyuska, mamuska, mamus, mamóka.Szegedy Székely János: Anyák napjára

Elindultam kirándulni,
A szép tavaszban bandukolni,
Erdőt, rétet bejártam,
Sok szép tájat láttam.

Csodáltam a madarakat,
hogy suhannak az ég alatt.
Bárcsak én is repülhetnék,
A széllel versenyre kelnék.

Átrepülnék a nagy hegyen,
hol másmilyenek az emberek,
Bejárnám a világot,
Szednék sok szép virágot.

Hazavinném anyukámnak,
Megörülne, a bokrétának.
Megcsókolnám minkét kezét,
Anyák napja szép ünnepén.

Zenék:

Szandi - Anya

Fülemüle Zenekar - Anyának

Hahó Együttes - Anyák napi köszöntő dal

Kovács Kati - Úgy szeretném meghálálni


Adatvédelem | Ünnepnapok | Évszámok