Anyák napja

Május első vasárnapja Anyák napja. Az édesanyákat köszöntjük ezen a napon, melyen az anyaságról emlékezünk meg.

Ezen a napon gyerekek és felnőttek virágcsokorral ajándékozzák meg az anyukákat, ezzel kifejezve azt a tengernyi jóságot, önzetlen szeretetet, türelmes gondoskodást, amit szavakkal alig lehet kifejezni. Noha egy ilyen nap van egy évben, de ne feledjük, az év minden napja is kevés hálánk kifejezésére.


Ebből az alkalomból a bölcsödékben, óvodákban és iskolákban kedves kis műsorral köszöntik fel a gyerekek az édesanyákat, illetve a nagymamákat.


Jó anyánk téged köszöntünk.
Te vagy ma minden örömünk.
Élj még soká mivelünk,
Maradj mindig mellettünk!
Jó anyánk téged köszöntünk!

Jóságod nem felejtjük el.
Kis szívünk hálát énekel.
Széppé tesszük életed,
Ígérjük most teneked!
Jóságod nem felejtjük el!


Mikor én a ringó
Bölcsőben feküdtem,
Mindig egy jó angyal
Őrködött felettem.
Altatgatott csókkal,
Altatgatott dallal
Az én jó anyám volt
Ez az őrző angyal!

A műsor végén a gyerekek átadják a korábban közösen készített ajándékukat az anyukáknak, akik öleléssel, simogatással és könnyekkel viszonozzák.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, melyet minden országban más és más napokon ünnepelnek.
Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, majd Anna Marie Jarvis volt az, aki 1914-re elérte, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák és, hogy az ünnepet május második vasárnapján tartsák, elhunyt édesanyja emlékére.


Magyarországon első alkalommal 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta. 1928-ban miniszteri rendelet alapján a hivatalos iskolai ünnepélyek közé tették az Anyák napját. Mozgó ünnepünk, melyet a május hónap első vasárnapján tartunk. A legtöbb országban tavasszal és májusban ünneplik, többnyire a hónap második vasárnapján. Akadnak viszont olyan országok, ahol az év vége felé tartják, mint páldául Argentínában, ahol október harmadik vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Panamában pedig december 8-án.


Milyen ajándékkal kedveskedjünk az anyukáknak?
Legnépszerűbb ajándék erre az alkalomra a virág, valalmint a saját készítésű rajz vagy egyéb alkotás. A virágok közül a leginkább alkalomra illő az Orgona, Gyönygvirág, Margaréta, Tulipán, Bazsarózsa, Kála. Természetesen az is fontos, hogy olyan virágot válasszunk, amit szeret, ami biztos örömet szerez neki.

A csokor készülhet édes szájú anyukáknak bon-bonból vagy azzal kiegészítve is. Saját készítésű tárgy lehet például nyaklánc, karkötő, virágos virágcserép, ékszertartó doboz. Adhatunk egy könyvet idézetekkel, bölcsességekkel, családi fotót képkeretben vagy egy fotóalbumot olyan családi fotókkal, melyben az édesanyával együtt szerepel a köszöntő gyermek. Ötletes ajándék egy olyan kis kuponfüzet, melyen segítség kuponok vannak és ezeket anyu beválthatja a gyermekénél. (mosogatás, ruha teregetés, porszívózás, stb...) Nagyobb gyerekek, vagy felnőttek készíthetnek zenés videót, amiben egy oda illő zene alatt jelennek meg a képek.Az anyukákat az alábbi szavakkal szokták becézni: Anyuci, anyuka, anyu, édesanya, éccsanya, családanya, anuci, muter, mami, mama, anyus, anyuska, mamuska, mamus, mamóka.Donászy Magda: Anyák napján

Tavaszodik, kis kertemben
kinyílik a tulipán.
Ragyognak a harmatcseppek
anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa,
kék nefelejcs, tulipán,
neked adom anyák napján,
édes-kedves anyukám.


Szegedy Székely János: Anyák napjára

Elindultam kirándulni,
A szép tavaszban bandukolni,
Erdőt, rétet bejártam,
Sok szép tájat láttam.

Csodáltam a madarakat,
hogy suhannak az ég alatt.
Bárcsak én is repülhetnék,
A széllel versenyre kelnék.

Átrepülnék a nagy hegyen,
hol másmilyenek az emberek,
Bejárnám a világot,
Szednék sok szép virágot.

Hazavinném anyukámnak,
Megörülne, a bokrétának.
Megcsókolnám minkét kezét,
Anyák napja szép ünnepén.


Ismét nyakunkon az Anyák Napja. El ne felejtsek a fiamnak küldeni pár szál virágot meg egy lapot. (Robert Fulghum)

Gyerekeid anyák napján ágyadba hozzák a reggelidet. Előzőleg kiöntötték a kávét, odaégették a pirítóst és tönkretették az egész konyhát. Az egész nap a károk helyreállításával telik. (Bruce Lansky)

Zenék:

Szandi - Anya

Fülemüle Zenekar - Anyának

Hahó Együttes - Anyák napi köszöntő dal

Kovács Kati - Úgy szeretném meghálálniA forgatókönyv írokat is megihlette az alkalom és 2016-ban megjelent a mozikban az Anyák napja című vígjáték, melynek tartalma a következő:

Három édesanya, akik a hétköznapokban egészen más örömökkel és kihívásokkal néznek szembe, anyák napján mind megtapasztalják, mit is jelent édesanyának lenni.

Sandy nemrégiben vált el férjétől, aki egy nála fiatalabb és csinosabb nőt vett el feleségül. Az új asszony jelenléte hiúságában és anyai érzéseiben is sérti Sandyt, ezért eszement versengésbe kezd vetélytársával. Miranda széles mosolyával amerikaiak millióit ösztönözni ékszervásárlásra, azonban nagy árat fizetett a karrierjéért. Feltűnik a lánya, akit Miranda tizenévesen örökbe adott, és akinek legnagyobb vágya, hogy megismerhesse vér szerinti édesanyját. Jesse egy indiai férfi felesége, és úgy szégyelli előtte anyját, hogy inkább azt hazudja neki, hogy már nem él. Mikor Jesse szülei meglepik őt és testvérét anyák napján, Jessenek minden trükköt be kell vetnie, hogy elkerülje a nagy balhét. Az erősebbik nemet Bradley képviseli, aki azért készül szomorúan az ünnepre, mert ez lesz az első, amit gyermekei anyja nélkül kell töltenie. Szűk egy éve, hogy özvegyen maradt két lányával, akik miatt kamaszkori kihívásokkal kell szembenéznie. Mind emellett a környék anyukái is fenik rá a fogukat, miközben ő leginkább egy kis magányra vágyik.
Adatvédelem | Ünnepnapok | Évszámok